2021. október 26., kedd




 2021.10.26 van kedd, ma takarító nő hozzánk takarítani. Enyhe reggelre ébredtünk, papa ment dolgozni, hamar kávét főztem, aztán jöttek a macsekok éhesek voltak már korán reggel, Zsuzsi is sétált a kertben egyet. Reggelire megkóstoltam a harcsakolbászt, amit kaptunk pénteken a kaposvári barátunktól, hát mit ne mondjak fenséges volt. A felszedett céklámat már megpucoltam és megfőztem, úgyhogy délután elrakom üvegekbe, a zöldfűszereket is megtisztogattam, és összevagdostam, ment be a hűtőbe. Ha befejezik a takarítást akkor odateszem a köröm pörköltet kuktába, majd megfőzöm a karfiol levest, és a túrós batyut.

Körömpörkölt, ahogy én csinálom:

Feldarabolom, meg osom a körmöket, majd  2-3hagymát apróra vágok, kevés zsíron megdinsztelem, 1 paprikát, 1 paradicsomot aprózok, majd ezt is ráteszem, pirospaprika, pici víz majd rá a körmöket, keverem kavarom, felöntöm vízzel, rakok bele sót, borsot, fokhagymát, kicsi erőspistát, ha nem volt csípős a paprika, kuktafedőt rá és főjön 35-40, percig, majd felnyitom a fedőt, és bele rakom a hasábokra vágott krumplit, majd már csak fedő alatt készre főzöm.


Karfiol leves ahogy én főzöm:

A karfiolt rózsákra szedem, majd sós vízbe felteszem főzni, de van amikor párolóedényben megpárolom, majd azt követően, hagymás fokhagymás rántással felengedem, amibe tejfölt is elkeverek, meg pirospaprikát és teszek, fűszerként rakok bele babért, vagy tárkonyt, vagy kakukkfüvet, majoránnát. Apró kis galuskákat szaggatok bele rizslisztből.

Túrós batyu:

60 dkg lisztet rakok a robotgépbe, rá ütök 2 tojás sárgáját, csipet sót, majd 1 dl langyos tejbe teszek pici cukrot majd 1 fél élesztőt, ezt hagyom felfutni, majd ráöntöm a lisztre, és kb 1-1,5 dl langyos tejjel megdagasztom a géppel, nem túl kemény tésztának kell lenni, a végén, langyos vajjal fejezem be a dagasztást, ekkor már szép sima és gömbölyű lesz a tésztánk. A sütött felmelegítem 30 fokra és letakarva beleteszem kellni a tésztát. Amíg kel a tészta, elkészítem a túrót, fél kg túró, de házi, 2 tojás, érzésre cukor, vanilia, citrom reszelt héja, mazsola, összekeverni és amikor megkelt a tésztánk, kinyújtjuk, felkockázzuk a tésztát, és halmokat rakunk minden kocka tésztára. Ezután összefogjuk a csücskét a tésztának és szép formás batyukat csinálunk. Tepsibe rakjuk egymástól kissé messze, lekenjük tojás sárgával, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük, de előtte még fél órát hagyjuk kelni a tepsibe is.ha 

megsültek, cukros vízzel megkenjük, majd egy konyharuhával letakarjuk, hogy a gőzben párolódjon.





Nincsenek megjegyzések: