Nem vitás, hogy a bab emberi szervezetre gyakorolt hatása kimagasló. Én most a száraz babról beszélek, aminek több főzési variációját fogom nektek leírni, úgy ahogyan felénk szokás.
Zöldséges bableves csipetkével
A hagymát apróra vágom és megdinsztelem, pirospaprikával megszórom és rárakom a zöldségeket és az előző este leforrázott és áztatott szárazbabot. Füstölt húst is rakhatsz bele, de nélküle is finom leves lesz. Fűszerezem babérral, fokhagymával, sóval, borssal, naturella vegetával, felengedem vízzel és a kuktában készre főzöm.
Amíg fő a leves addig 1 tojáshoz pici vízhez sóval, annyi liszttel amennyit felszív, tésztát gyúrok. Amikor a massza összeállt liszttel megszórom, hogy ne ragadjon, és apró csipetkéket morzsolok a mutató és középső ujjammal. Ha készen vagyok és a leves is megfőtt, akkor beleszórom a levesbe a tésztát és felfőzöm a levesünket, addig, amíg a tészta mind ott nem sorakozik a leves tetején.
Rántott bableves
Az előző leírástól annyiban tér el, hogy a hagymát nem kell összevágni, hanem az összes hozzávalót egy fazékba teszem, felöntöm vízzel, fűszerezem és készre főzöm. Külön kis lábasban zsiradékot hevítek, rádobok 2 fakanál lisztet és egy kissé megpergelem, majd dobok rá jóféle pirospaprikából egy teáskanállal, gyorsan keverem, felengedem vízzel és igyekszem kikeverni, hogy ne legyen csomós. Majd ezzel nyakon öntöm a levesünket. Felforralom és készen is van a második féle fajta bablevesünk.
Rántott bableves savanyú káposztával
A hozzávalók ugyanazok, kiegészítve egy fél kiló savanyú káposztával, amit ugyanúgy kell megfőzni, mint az előző bablevest.
Hagyomány: Ezt a levesfajtát inkább télen főzték felénk és másnap száraz krumplit főzött hozzá az anyu. A száraz krumpli, tulajdonképpen a következőkből áll.
Krumplit pucolok, megmosom, és sós vízben megfőzöm. Leöntöm a vizet róla és félre teszem. Egy kisfej vöröshagymát kevés zsiradékon megdinsztelek adok hozzá pirospaprikát és a krumplira öntöm. Összeforgatom, és krumpli törővel megtöröm. A másnapos bablevesünket, ami ekkorra már besűrűsödött, meglangyosítom és a meleg krumplival tálalom.
Tejfölös bableves füstölt hússal
Ehhez a leveshez több babot kell beáztatnunk előző este, mert csak babból füstölt húsból, 2-3 gerezd fokhagymából áll az egész, no meg a tejfölös habarásból a végén. A házi füstölt sonka egy részét megfőzzük egészben a babbal a kuktánkban, vigyázzunk a füstölt hús sós, ezért nem ajánlatos a főzés előtt sót adni a leveshez. Amikor megpuhult minden, habarást készítünk, 1 pohár tejfölt simára keverünk 2 fakanál liszttel, majd felengedjük 1 dl tejjel, csomómentesre keverjük, és a végén felöntjük a kész levesünket vele, felforraljuk még egyszer, esetleg sózzuk, ha szükség van rá.
Babgulyás
Az én variációmban, az általában készített sertés combból egy pörköltet készítek, de egy kevés füstölt hússal is megszoktam bolondítani, erre rárakom a karikára vágott vegyes zöldségeket, fűszerezem fokhagymával, babérral, sóval, borssal, köménnyel és készre főzöm a kuktában. Lehet bele csipetkét készíteni, de szerintem nélküle is pazar fogás, finom házi kenyér jobban csúszik vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése