2011. augusztus 26., péntek

Még több leves....

Ha már unjuk a húslevest, de mégis valami sok zöldséggel teli tartalmas levest szeretnénk
Grízgaluskával a „vegák” eledele is lehet,
aki pedig még tartalmasabbá akarja tenni, felturbózhatja egy kevés májgombóccal, vagy húsgombóccal. Ezekből a variációkból válogatva változatossá tehetjük a leves repertoárunkat.

Húsgombóc leves
Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 karalábé, 1 fej hagyma, 1 TV paprika, 1 kisebb paradicsom, zöldségcsokor, só, bors, naturellavegeta, vagy esetleg erőleves kocka, zsiradék.

Elkészítése: A hagymát és a zöldségeket megpucolom, megmosom, 1 kisebb fazékban zsiradékot hevítek, majd a zöldségeket rádobom, és dinsztelem, amíg egy kis szint nem engednek, fűszerezem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és puhulásig párolom, lassú tűzön. Amikor puha lett, de nem főtt szét a zöldség felengedem, annyi vízzel amennyi levest szeretnék készíteni, majd beleszaggatom a galuskákat.

Húsgombóc,- májgombóc
10-15 dkg darált hús, (sertés pulyka vagy csirke, mindegy, de az íze ettől függően más lesz a levesünknek, 1 tojás, 2-3 evőkanál búzadara, kevés reszelt vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, kevés zsiradék., az amin a zöldségek lettek dinsztelve.

Grízgaluska
1 nagyobb tojás, annyi kanál búzadara, amennyit a tojás felszív, só, kevés zsiradék, esetleg egy kevés víz. A masszát összekeverjük és állni hagyjuk kb. fél óráig, majd az előkészített zöldséglevesbe egy kanál segítségével, amit először a levesbe mártottunk, beleszaggatunk egy galuskát, a levesnek nem szabad erősen forrni, ha nem fő szét a galuskánk, akkor tökéleteset alkottunk, folytatjuk, amíg tart a masszából.