2011. augusztus 30., kedd

A piskóta története...

Általános iskola 6. vagy 7. osztályos lehettem, amikor először készítettem piskótát. Természetesen az anyu segítségével készült a nagy remekmű. Higgyétek el nekem, nincs ebben semmi ördöngösség, csupán jó kis kézi munka kellett hozzá, mert annak idején, falun a kézi habverőn és a fakanalamon kívül nem volt technika. A jó hozzávaló is fontos, igazi falusi frissen tojt tojás. Az előkészületek a következők.


Végy 2 edényt, válaszd szét a tojásokat, az egyikbe a sárgáját, a másikba a fehérjét tedd. Én 10 tojással kezdtem, és a gáz tepsi szépen megtelt vele. Ahány tojást szétválasztottál, annyi púpos evőkanál kristálycukrot tégy a sárgájához és addig keverd, amíg habos nem lesz és a kristálycukor nem serceg a fakanál alatt és a homlokodon is gyöngyözik a verejték. A másik edényben lévő tojásfehérjét pedig addig verjük, amíg olyan kemény habot nem verünk, hogy a habban megáll a habverő. Ha mind a két edénnyel végeztünk, a cukros sárgához hozzáadjuk a habot, de óvatosan, hogy ne nagyon törjön, ezt követően 10 púpos kanál lisztet szórunk a habra és óvatos mozdulatokkal ügyelve, hogy a hab csak keveset törjön, egyneművé tesszük a tésztát. Ha úgy ítéled meg, hogy összeállt a tészta akkor a gáz tepsit kibéleled szilikon papírral és óvatosan elsimítod benne az anyagot. A sütőt melegítsd elő és a forró sütőbe tesszük bele a tésztát. Az az előnyös, ha a tűzhely sütőjén van átlátszó üveg, mert akkor végigkísérheted, hogy hogyan sül a tészta. Nyitogatni az ajtót nem szabad, mert akkor vége a munkánknak, összeesik a tészta. Szép magasra felemelkedve, szélein és a tetején pirosra sülve, laza szerkezetűnek kell mutatkoznia. Ha úgy ítéljük meg, hogy mindez megtörtént, akkor kivehetjük a sütőből a kész tésztát és hagyjuk kihűlni. Legalább 3 ujjnyi vastag tésztát kell, hogy kapjunk, ha kihűlt, akkor középen kettévágjuk és lekvárral megkenjük, az alsó lapot a tetejére tesszük a másikat és porcukorral megszórjuk.

A piskóta tekercs is ugyanígy készül, de ahhoz elég csak 4,5 tojásból készíteni a tésztát, és nagy előny a szilikonos papír, mert amikor megsült a tésztánk akkor csak kikapjuk a táblára a tésztát és konyharuha segítségével óvatosan, de ügyeskedve hogy meg ne süssük, a kezünket feltekerjük a tésztát, és így hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, visszatekerjük a tésztát és óvatosan lehúzzuk róla a szilikonos papírt, megkenjük a töltelékkel és újra feltekerjük.

Tipp: ha úgy érzed, hogy nem vagy elég jó kondiban és nem rendelkezel a konyhai robotok valamelyikével, akkor a piskóta tésztájának kikeverésénél a liszthez adhatsz egy fél sütőport, de csak a biztonság kedvéért.