Általános iskola 6. vagy 7. osztályos lehettem, amikor
először készítettem piskótát. Természetesen az anyu segítségével készült a nagy
remekmű. Higgyétek el nekem, nincs ebben semmi ördöngösség, csupán jó kis kézi
munka kellett hozzá, mert annak idején, falun a kézi habverőn és a fakanalamon
kívül nem volt technika. A jó hozzávaló is fontos, igazi falusi frissen tojt
tojás. Az előkészületek a következők.
Végy 2 edényt, válaszd szét a tojásokat, az egyikbe a
sárgáját, a másikba a fehérjét tedd. Én 10 tojással kezdtem, és a gáz tepsi
szépen megtelt vele. Ahány tojást szétválasztottál, annyi púpos evőkanál
kristálycukrot tégy a sárgájához és addig keverd, amíg habos nem lesz és a
kristálycukor nem serceg a fakanál alatt és a homlokodon is gyöngyözik a
verejték. A másik edényben lévő tojásfehérjét pedig addig verjük, amíg olyan
kemény habot nem verünk, hogy a habban megáll a habverő. Ha mind a két edénnyel
végeztünk, a cukros sárgához hozzáadjuk a habot, de óvatosan, hogy ne nagyon
törjön, ezt követően 10 púpos kanál lisztet szórunk a habra és óvatos
mozdulatokkal ügyelve, hogy a hab csak keveset törjön, egyneművé tesszük a
tésztát. Ha úgy ítéled meg, hogy összeállt a tészta akkor a gáz tepsit
kibéleled szilikon papírral és óvatosan elsimítod benne az anyagot. A sütőt
melegítsd elő és a forró sütőbe tesszük bele a tésztát. Az az előnyös, ha a
tűzhely sütőjén van átlátszó üveg, mert akkor végigkísérheted, hogy hogyan sül
a tészta. Nyitogatni az ajtót nem szabad, mert akkor vége a munkánknak,
összeesik a tészta. Szép magasra felemelkedve, szélein és a tetején pirosra sülve,
laza szerkezetűnek kell mutatkoznia. Ha úgy ítéljük meg, hogy mindez
megtörtént, akkor kivehetjük a sütőből a kész tésztát és hagyjuk kihűlni.
Legalább 3 ujjnyi vastag tésztát kell, hogy kapjunk, ha kihűlt, akkor középen
kettévágjuk és lekvárral megkenjük, az alsó lapot a tetejére tesszük a másikat
és porcukorral megszórjuk.
A piskóta tekercs is ugyanígy készül, de ahhoz elég
csak 4,5 tojásból készíteni a tésztát, és nagy előny a szilikonos papír, mert
amikor megsült a tésztánk akkor csak kikapjuk a táblára a tésztát és konyharuha
segítségével óvatosan, de ügyeskedve hogy meg ne süssük, a kezünket feltekerjük
a tésztát, és így hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, visszatekerjük a tésztát és
óvatosan lehúzzuk róla a szilikonos papírt, megkenjük a töltelékkel és újra
feltekerjük.
Tipp: ha úgy érzed, hogy nem vagy elég jó kondiban és nem
rendelkezel a konyhai robotok valamelyikével, akkor a piskóta tésztájának
kikeverésénél a liszthez adhatsz egy fél sütőport, de csak a biztonság
kedvéért.