2018.08. első hétvégéjén igen csak nagy volt a meleg, rohangáltam a jakuzzi és a légkondicionált nappali között, egyszerűen kibírhatatlan volt a meleg. Sokat nem is főzőcskéztem.
Szombaton krumpli levest főztem füstölt kolbásszal, és életem második sajttortáját. Na lássuk csak a csodákat.
Füstölt kolbászos krumpli leves:
Hozzávalók: 1 szál jó féle házi kolbász, nálunk ez egy kicsit csípős volt most, 4-5 szem krumpli kockára vágva, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, lestyán, zeller zöldséglevelek, kicsi zeller, karalábé, 1 nagy fej hagyma kettévágva, 1 paprika, 1 paradicsom, 2 babérlevél, só, bors,
Elkészítése: a darabolások után mindent sós vízbe felteszek főni, majd ha készre főtt készítek egy rántást rizsliszttel és nyakon öntöm vele majd összeforralom és készen is van a finom leveske, a fölösleges paprika, pari, hagyma darabokat, zöldség zöldjét, ilyenkor ki szoktam halászni.
Sajttorta:
Hozzávalók: 200-250g porhanyós keksz darálva, nálam a Digestive cukormentes jött be, kb 10 dkg olvasztott vajjal összedolgoztam, majd ment egy 23 cm átmérőjű tortaformába, aminek az alját és az oldalát is kibéleltem sütőpapírral, majd beraktam a hűtőbe, amíg el nem készítettem a krémet.
Krém hozzávalói: 1 kg mascarpone, 5-10 dkg cukor, vanília, reszelt citromhéj, 80g tejszín, 10 dkg olvasztott vaj, 5 egész tojás,
Mindezeket kikevertem, nem kell nagyon alaposan kikeverni mert kicsapódhat, majd a kekszre kanalaztam. A sütőt 180 fokra felmelegítettem, majd 20 perc sütés után levettem 120 fokra és sütöttem kb. 2,50-3 órát, szép lassan, de emelkedett a torta teteje, még jó hogy kb. 2-3 cm-rel magasabbra hagytam a sütőpapírt a karimáján, gyönyörűen felfutott a tetejéig. Amikor már a teteje is szép színt kapott, és a közepe sem remegett már nagyon akkor kivettem a sütőből és hagytam megpihenni, hát én ezt másnap szeleteltem, de szerintem még aznap is lehetett volna. A torta forma alá tettem még egy tepsit sütőpapírral mert a formából csordogált a vajacska kifelé, csak megégett volna ha kifolyik a sütőbe.
Azt hiszem egy kevéske gyümölcsszószt megkívánt volna a süti.....ma este úgyis megpróbáljuk megenni....
Aszalt paradicsom:
Szombat délután még beraktam az aszalóba egy kevés frissen szedett paradicsomot, mert elég sok érett a meleg hatására, mindet nem bírjuk megenni, úgyhogy aszalt paradicsomot készítettem, igazi olívaolajban, amit Toscanából hoztunk egy termelőtől,bazsalikommal, fokhagymával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése