Florentin szelet
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 csipet só, 18 dkg vaj vagy margarin, 9 dkg porcukor, 1 tojás, 1 cs vaníliás cukor
A mandulás krémhez:3 dl habtejszín, 5 dkg vaj, 5 dkg méz, 5 dkg porcukor, 15 dkg kandírozott gyümölcs (narancshéj, citromhéj, cseresznye), 15 dkg mandulaforgács
Díszítéshez:10 dkg csokoládé, 2 evőkanál olaj
Elkészítése: Először az omlós tésztát készítem el. Gyorsan dolgozom, hogy a kéz melegétől a margarin ne olvadjon meg.
A lisztet összekeverem a sütőporral sóval, belemorzsolom az apróra felkockázott vajat. Hozzáadom a cukrot, tojást vaníliát és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Cipót formálok belőle, fóliába csomagolom és fél óráig hűtőben pihentetem. A cukrozott gyümölcsöt ha nem elég apró, összevágom. A mézet, a cukrot, a habtejszínt és a vajat összeforralom, belekeverem a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Félreteszem hűlni.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.Sütőpapírból kivágok egy gáztepsi nagyságú lapot. Ráhelyezem a tésztát, betakarom egy másik sütőpapír lappal, és kinyújtom. A sütőpapírral együtt körbeszabom, majd ráhúzom a tepsire, a felső sütőpapír lapot eltávolítom.
Egyenletesen megkenem a mandulás keverékkel, és kb 10-15 percig sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd vonalzó segítségével 2×5 cm-es darabokra vágom.
Felolvasztom a csokoládét, hozzáadom az olajat és a szeletek mindkét végét belemártom. Rácson hagyom megszáradni.
Telefon szelet
Hozzávalók: 50 dkg Liszt,18 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 4 kocka cukor 1 dl tejben meg futtatva.
Töltelék: 10 dkg por cukor, 15 dkg darált dió, 3 tojás fehérje habbá verve, lekvár.
A hozzávalókat össze dolgozzuk, pihentetjük, 4 részre osszuk, kinyújtjuk kb. Fél tepsi nagyságúra, megkenjük vékonyan lekvárral, a két szélét feltekerjük, a közepébe a dióval elkevert habot tesszük egy csíkba, majd mind a 4 tekercset beletesszük a tepsibe és megsütjük. Akkor jó amikor a tekercsek közepében a hab már szépen színesedik és természetesen a tészta is megsült.
Tipp: a lekvárból a legfinomabb a sárgabarack lekvár, de egyéb lekvárral is finom, a mákoshoz finom a szilvalekvár, dió helyett használhatunk mákot is, vagy kókuszreszeléket, vagy darált mogyorót, mandulát is. A tészta széleit kirakhatjuk meggyszemekkel is és azt követően tekerjük. Engedjük el a fantáziánkat nyugodtan. Bármikor elkészíthetjük, még senki nem mondta, hogy nem jó, de például karácsonykor el tudom képzelni a karácsonyi menüben.
Marcipános süti
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 2 kanál tejföl, 3 kanál kakaó.
A hozzávalókat kikeverjük habosra, majd hozzáadunk 10 dkg lisztet, fél sütőport, a 4 tojás habját.
Marcipán: 1 db Rámát felolvasztunk 20 dkg porcukorral, 25 dkg búzadarával, 1 mandulaaromával, kb. Fél dl tejjel és addig kavarjuk, amíg a búzadara megpuhul. Amikor már úgy érzed, hogy megfelelő, félig kihülten a megsült tésztára kenem, elég masszív tölteléket kapunk nem fog lefolyni a tésztáról. És a végén egy tortabevonót 2 evőkanál olajjal gőz fölött megolvasztunk és a süti tetejére simítunk. Mutatós sütemény. Kedvet és jó munkát hozzá.
Tipp: Kicsi tepsibe rakjuk ne a gáztepsibe.
Tipp: Kicsi tepsibe rakjuk ne a gáztepsibe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése