2011. szeptember 21., szerda

Töltött káposzta....

A töltött káposzta szeretetét az aputól örököltem, nagyon finom tud lenni, ha az úgy is van elkészítve, ahogy az én nagymamám, nagynéném, és az anyu csinálta. Apu Szabolcs megyei származású, Szabolcs községből valósi volt, ami közigazgatásilag a Tisza másik partján fekszik Kenézlővel átellenbe, Balsát és Gávavencsellőt követő falucska. Azt tudni kell a szabolcsi emberekről, hogy éjjel nappal káposztát ennének, ha volna,- még olyan szokást is hallottam, hogy szombaton reggelire is azt eszik. A legjellemzőbb, hogy a káposzta leveleit kettétépik és olyan picuri paprikára jellemző formájú tölteléket töltenek, hogy ember legyen a talpán, aki utánozni tudja. De én azt vallom, hogy akarattal és egy kis kézügyességgel megoldható ez is.
 
Hozzávalók: 4-5 literes fazékhoz

2 kisebb fej édes káposzta, kb. 30-40 dkg sertéscomb vagy lapocka, 30-40 dkg jófajta rizs, 3 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, delikát, só, bors, jófajta pirospaprika 1 evőkanállal, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál házi zsír, 1 jó féle csípős paprika, 1 paradicsom, 2 dl sűrített paradicsom.

Előkészületek a káposztához: 1 nagy fazékban háromnegyed részig vizet rakunk, sózzuk és 2 evőkanál ecetet teszünk bele. Amíg felforr a víz addig a két fej káposzta torzsáját kivágjuk, úgy hogy 4 vágást helyezünk a torzsa 4 oldalán v alakban a káposzta közepe felé és kiemeljük a torzsát. Ha forr, a víz belerakjuk a káposztát és időnkét forgatva abáljuk, kis idő múlva a levél elválik és leszedhető, de nem fog szétmenni. Az ecet nem hagyja, hogy szétfőjön. Leszedünk 3-4 levelet, majd újra abáljuk, és ez így megy addig, amíg már csak egy kicsi gomolyag marad, azt egészben kivesszük, mert az jó lesz a fazék vagy lábas aljára apró káposztának feldarabolva. A megabált leveleket egy nagyobb edénybe gyűjtjük, és addig csináljuk, amíg mind el nem készült.

Töltelék összeállítása: a rizst megmossuk, a húst apró kockákra vágjuk, kb. 1*1 centisekre, a hagymát megdinszteljük a zsiradékon, megszórjuk a pirospaprikával és úgy, hogy közben a lábast levesszük a tűzhelyről, nehogy megégjen. Én egy pici vízzel mindig nyakon öntöm, nem ég tovább a paprika. A paprikás hagymát is ráöntöm a rizsre és a többi fűszert is beleteszem, a paprikát és a paradicsomot apró kockára vágom és azt is beleteszem a masszába. Ez után következik egy nem hálás feladat kézzel összekeverjük az anyagot és időnként kóstolva és szagolva, hogy elég borsos-e, elkészült a töltelék.

A káposztapaprikák töltése: A jobb tenyerünkbe veszünk egy káposzta levelet, ha kicsi a levél akkor agy evőkanál tölteléket teszünk a levél közepére két oldalról a lelógó levélrészt felhajtjuk a tenyerünk felsőrészétől ráhajtjuk a levelet a töltelékre, úgy hogy tekerve legyen. Ha a levél nagyobb, akkor középen a levél középső erezeténél széttépjük a levelet és ebbe is 1 kanál tölteléket teszünk és az egyik végétől kezdve feltekerjük szorosan és a végét betűrjük.