Hozzávalók: 1 kg paprika, 30 dkg paradicsom, 30 dkg hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 1-1 csokor petrezselyem és zeller zöldje, 1 dl olaj, só, ízlés szerint.
A hozzávalókat megmossuk, paprika, paradicsom héját leszedjük, majd mindent apróra vágunk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a többi hozzávalókat, sót, időnként megkevergetve készre főzzük, nátrium benzoátot adunk hozzá 1 csipetet, vagy amikor az üvegekbe tesszük a tetejére kevés olajat öntünk. Meleg dunsztba tesszük.
Lilahagyma-lekvár
Hozzávalók:10 dkg vaj, 1/2 dl olíva olaj, 1 kg lila hagyma, só, frissen őrölt bors, 7,5 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 dl balzsamecet, 2 dl száraz vörösbor,
A hagymát lefedve, de gyakran megkeverve puhára fonnyasszuk a vaj és az olaj keverékén. Közben sózzuk, borsozzuk. A cukrot fahéjat ráhintjük a hagymára és karamellízaljuk kb 10 percig, majd hozzáöntjük a balzsamecetet, 5 percig keverjük, hogy elillanjon az ecet szaga, végül összefőzzük a borral.
Tipp: piritott bagettkarikákra jó féle kenőmájast rakunk, majd megpúpozzuk a hagymalekvárral. Mennyei!!