Van rá egy nagyon jól bevált receptem. Azt mondják, hogy oldalast nem sütök, mert az nagyon zsíros és a hentesnél is nehezen kap az ember szép, zsírmentes husikát, nem beszélve arról, hogy nem lehet minden zsírmentes, de én úgy gondolom, hogy a változatos húsevéshez, mindenféle húst meg kell kóstolnunk és el is kell tudnunk készíteni, kiküszöbölve természetesen a fölös zsiradékokat. Hát én ennek a dolognak a kiküszöbölésére találtam ki az alábbi receptet. Szerintem ha valaki elkészíti, nem csak a hús, de még a zsírja is elfogy és kitöröljük a tepsit is, akár hidegen, akár melegen fogyasszuk.
Akkor kezdjünk hozzá...
Hozzávalók:
1,5-2 kg oldalas, 1 nagy fej vöröshagyma lereszelve, 3-4 nagyobb fokhagyma, szintén lereszelve, só, pirospaprika, bors, kb. féldeci olívaolaj,
Elkészítése: Az oldalast feldaraboljuk és megmossuk. Egy nagyobb edénybe átpakoljuk, rászórjuk a reszelt hagymát, fokhagymát, sót borsot, pirospaprikát és az olajat. Jól összerázzuk, hogy mindenütt érje a fűszer, kb féldeci vizet öntök rá amikor a végleges tepsibe kerül. Fóliával letakarjuk kb. fél óra után levesszük a fóliát és zsírjára, szép pirosra sütjük.
Tipp: hosszába négybe vágott krumplit szoktam még a húsok közé dobni, és pont megsül a krumpli is addigra amikorra az oldalas. Természetesen az oldalasból biztosan marad valamennyi, ezt szoktam a finom szafttal egy tálkába eltenni, és amikor este hazamegyünk és nincs kedvem főzni, akkor csak előveszem, friss kenyérrel paprikával , paradicsommal, vagy savanyúsággal isteni. természetesen a zsírja is elfogy a kenyérre kenve!!!!