Ma 2021.12.06.-a van Miklós nap.
Miklós eredete: görög-szláv eredetű; jelentése: győzelem + nép. Miklós jelentése: A Miklós név nagyon éles eszű, gyors gondolkodású személyiség kialakulását támogatja, aki képes megragadni az új ötleteket. Mielőtt elfogad, vagy alkalmaz egy új elgondolást szereti, ha bizonyosságot nyerhet az ötlet valódi értékeiről, felhasználhatóságáról. Mivel nagyon gyorsan tanul, kicsit értetlen azokkal, akik lassabbak nála. Ez a türelmetlenség sokszor ahhoz vezet, hogy tudálékosnak tűnik, ezért sokan nem kedvelik. Annak ellenére, hogy nagyon intelligens, olykor terhes számára a közvetlen szóbeli megnyilvánulás, keresi a szavakat, nehezen fejezi ki, hogy mire gondol, mit szeretne. Nagyon fontosnak tartja a barátságot és mások közelségét, de viselkedése nem mindig ezt üzeni másoknak
Szombaton és vasárnap nem voltam, de persze akkor is sütöttem.
Szombaton
palóc leves volt és thai csirkés zöldséges tészta.
Vasárnap
marha velős csontos húsleves, rántott csirke, rizzsel és savanyúsággal.
Ma azaz hétfőn, tökfőzelék készült kaprosan, és pulykamellből pörkölt főtt hozzá. Leves pedig maradt, lehet válogatni. Ma sütöttem barackmagot, és mikuláskenyér, Hozom a recepteket is
Mikuláskenyér🎅
Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg cukor
30 dkg liszt
30 dkg szárított vörös áfonya
sütőpor
2 dl tej
A tetejére:
20 dkg fehér csoki
2 ek olaj
5 dkg szárított vörös áfonya
Elkészítés:
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A vége felé hozzáadom a cukor kb.1/3-át.
A sütőt bekapcsolom 200 fokra. A vörös áfonyát picit feldarabolom. A tojások sárgáját a cukorral habosra kavarom. A lisztben elkeverem a vörös áfonyát és összekeverem a tojások sárgájával. Tejjel lazítom, majd óvatosan belekavarom a kemény habot is.
Két hosszúkás tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztát elosztom kétfelé, majd kb. 30 perc alatt megsütöm.
A mikuláskenyérkéket hagyom kihűlni. A fehér csokikat az olajjal, gőz fölött felolvasztom. A maradék vörös áfonyát apróra vágom. A fehér csokival bevonom a két kenyérkét úgy, hogy kb. 2 evőkanálnyi maradjon. A csokit elosztom a tetején és hagyom az oldalán lefolyni. A tetejét megszórom vörös áfonyával és a maradék csokit rácsurgatom.
Hideg helyre teszem és megvárom, míg megszárad.
Barackmag
Hozzávalók:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése