2018. június 5., kedd

Újabb hétvége....Zöldborsó leves húsgombóccal (nálunk most ez a favorit), Meggymártás főtt húshoz:

Megint eltelt egy hét, Jancsikának megint feltettem a kérdést mit főzzek? a válasza újra az volt, hogy szombatra zöldborsóleves húsgombóccal, palacsinta, vasárnap az én választásom lett, az pedig marhanyakból húsleves friss meggy mártással, levesben főtt újkrumplival.

Zöldborsó leves húsgombóccal (nálunk most ez a favorit)


Hozzávalók: friss zöldborsó a piacról, kb fél kilónyi kifejtve, 2-3 friss sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 karalábé, 1 csokor petrezselyem, 1 paprika, 1 pari, 1 fej hagyma, 

Húsgombóchoz: 20-30 dkg darálthús, 1-2 tojás, 2-3 evőkanál búzadara, só bors, kevés reszelt hagyma fokhagyma, és hagyni állni, hogy a búzadara duzzadjon.

Leves elkészítése: a hagymát apróra vágom, megdinsztelem zsiradékon, ki ízlése szerint én maradok a zsírnál, rádobom az apróra vagdalt zöldségeket, ízesítem sóval borssal, dinsztelem egy darabig, majd felengedem vízzel vagy alaplével és készre főzöm, mire megfő a zöldség a húsgombóc is megfelelő állagú lesz és vizes kézzel diónyi gombócokat rakok a levesbe majd ha feljönnek a gombóckák a víz tetejére, apróra vágott zöldség zöldjével szórom meg a levest.







A húslevest már leírtam előző beírásaim során ha valaki kíváncsi akkor jelezze és leírom a saját verziómat, viszont a meggymártás tejmentes lett most, aminek az elkészítése a következő:

Meggymártás főtt húshoz:
Kimagoztam a meggyet, majd egy lábasba teszem és felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje, tettem bele csipetnyi sót, fahéjat, kevés édesítőt, citrom reszelt héját,majd felfőztem, kevés levet kivettem egy edénybe majd beleraktam  kb. 2 evőkanál keményítőt, melyet simára kavarva visszatettem a meggyre, szép bársonyos lett tőle a mártás és szépen besűrűsödött.
A főtt marhanyakat felszeleteltem, mellétettem a főtt új krumplit, majd mellé kanalaztam a meggymártásból, eszméletlenül fini lett. 

Nincsenek megjegyzések: