2018. július 30., hétfő

Újabb hétvége....vadas zsemlegombóccal , Zsemlegombóc


Komolyan mondom alig várom, hogy péntek délután legyen és az én drága férjem megkérdezze mit főzöl hétvégén. Nálam ez nem nagy dilemma mert mindig vannak tervbe véve ételek amit már régen ettünk, vagy ha kimegyünk a piacra akkor az idény jellegű zöldségekből gyümölcsökből mindig pompás ételeket lehet összehozni.

A most hétvégi ( 2018.07. 27- 28-29) felállás amit már pénteken elkezdtem a következő volt.

Péntek este vadas zsemlegombóccal 

Így még nem készítettem vadast csak most először, de szerintem lehet hogy ennél a változatnál maradok, nem mintha a marhahúsleveses változat nem lenne jó, az költséghatékonyabb mert egyszerre két ételed lesz, azt is leírom, hogy hogy készítem. Jöjjön akkor a mostani változat.

Van egy barátunk aki bivalyokkal foglalkozik és ha vágás van nála mindíg szól, hogy kérek e valamilyen húst. Azt tudni kell hogy a bivaly a marhahúsra emlékeztető húsféle, talán nem olyan faggyús mint a marha. 
Elkészítése:
Nekem sikerült találnom egy bivaly nyakat, ami jó kis szaftos husika, felszeleteltem, majd 2 db nagyobb darabokra vágott hagymával, 2-3 gerezd fokhagymával, 2 sárgarépával darabokra vágva, 1 fehérrépával, 2-3 babérlevéllel, borssal, sóval felöntve vízzel feltettem párolódni őket. Addig főztem amíg a villa a husiba szépen belesimult.
Ezt követően a hússzeleteket kihalásztam a fazékból, kiszedtem a zöldségeket is, majd azokat villával pépesítettem, csak úgy rusztikusan. Aztán egy serpenyőben rántást készítettem babérlevéllel, majd kevés cukorral ízesítettem, raktam bele 1 kanál mustárt,  majd a zöldségeket is beletettem, jól összekavartam, citromlevet és tejfölt is raktam rá 2-3 kanállal. Az erőteljesebb íz érdekében én még egy löttyintés ecetet is adtam hozzá. Ezután a szelet husikat is hozzáadom, kicsit szét is szedem, ne legyenek nagy darabokban a szószban és rákanalazom zsemlegombócokra.

Zsemlegombóc
Hozzávalók: 2-3 db szikkadt zsemle kockára vágva, 2 db tojás és annyi liszt amiből nokedli sűrűségű tésztát keverünk ki, pici olívaolaj,só

A szikkadt összedarabolt zsemléket egy tepsibe teszem meglocsolom kevés olívaolajjal majd a sütőben megpirítom, amíg ez készül addig összeállítom a nokedlit és ha kész van a  zsemlepirítás azt is beleteszem a nokiba és összekeverem, hagyom állni egy 10-15 percet, hogy összedolgozza magát a két anyag, majd vizet forralok egy fazékba amibe só is kerül bőven. Vizes kézzel gombócokat formázok majd a forró vízbe dobálom őket és addig főzöm amíg készre nem fő, kb 10 perc kell nekik.





Ronda de finom.

A másik variációm a  vadashoz, hogy húslevesként főzöm meg majd abból veszem ki a húst és a zöldségeket, és a további művelet már ugyanaz. Csak annyiban más hogy egy tányér fini husileves is van az ebédhez.

Következő nap szombat, ami piacozással kezdődik, vettünk fejtett babot, szilvát,  és még sok minden mást is, mert mi minden hétvégén a következő 1 hétre vásárolunk és azokból főzőcskézek egész héten.

Fejtett bableves (egy pici hússal, zöldbabbal gazdagon)

Készítettem a kevés húsból egy pörikét, majd arra rátettem a fejtett babot,  2 karikára vágott sárgarépát, 1 fehérrépát, fokhagymát, babérlevelet, 1 kockára vágott krumplit, 1 csokor zöldség zöldjét, lestyánt, fél marék zöldbabot, majd készre főztem. 1 tojásból annyi liszttel amit felvesz csipetkét csináltam, majd belecsipkedtem a levesbe.Sóval borssal ízesítettem.


Másodikként cseh fánkot készítettem mákkal és szilvával hát mit mondjak nagy volt a siker a férjemnél.

Cseh fánk sütőben:
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg olvasztott vaj, 3 tojás sárgája, 1 kkanál só, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej,
Elkészítése: 
Mindezekből kelt tésztát készítek és duplájára kelesztem, azt követően gyúródeszkán kinyújtom, majd a nagy fánkszaggatóval kiszaggatom, sütőpapírral kirakott tepsibe teszem, a közepébe egy pohár aljával mélyedést teszek, majd darált cukorral citromhéjjal vaníliával, pici tejjel kevert mákot rakok a mélyedésekbe és mindegyik tetejére egy fél szilvát rakok. Tojás sárgájával körbekenem a széleit, majd be a sütőbe 180 fokra addig sütöm amíg szép színe nem lesz a tésztának



 Pesztó
Délutánra még volt annyi energiám, hogy pesztót csináljak, mert nagyon megnőtt a fűszerkertemben a bazsalikom.

A nagy darabolós gépembe belerakom a megmosott bazsit, öntöttem rá kb 2 dl olívaolajat, parmezánból kb 10 dkg-t de mindent csak érzésre, 3-4 nagy gerezd fokhagymát, 1 marék dió, sót borsot bele és addig duruzsoltatom a gépet, amíg szépen összeáll egy masszává az egész. Kisebb üveget tisztítok és belerakom a masszát, majd a tetejére öntök még olajat, lezárom és tárolom a hűtőben, ebből készül nálunk a pesztós tészta, aminek a receptje megtalálható a blogon.




Nincsenek megjegyzések: