2021. november 11., csütörtök

2021.11.10. Csütörtök, Márton napja vagyon.


Szent Márton Franciaország védőszentje. Sulpicius Severus írt róla életrajzot, aki személyesen is ismerte a szentet. Alapvetően háromféle csodát tulajdonít neki: gyógyító csodákat, térítő csodákat, valamint részletezi Márton küzdelmét a Sátánnal. Ezek a csodák tipizálhatók, amelyek tematikus rendben helyezkednek el a műben. A szerző részletesen elbeszéli a koldussal tett csodát, amely szerinte eldöntötte, hogy Márton milyen életpályát választ.
Szent Márton Burgenland tartomány védőszentje, ünnepe: november 11. (hl. Martin, Festtag des Landespatrons). Első ízben 1925. november 11-én ünnepelték.[5]
Szent Márton a szülőföldjének, Magyarországnak is védőszentje, ami több tényezőből ered. Egyrészt a hagyomány szerint Márton a pannonhalmi várhegy mellett született 316-ban vagy 317-ben. (Ez a magyarázata annak is, hogy a pannonhalmi bencés monostort és a bazilikáját Szent Mártonnak szentelték, bár a XX. században bebizonyosodott, hogy Márton szülőhelye a mai Szombathellyel azonos.) Másrészt a középkorban a tours-i püspök a királyi hatalom, a királyság védőszentjévé vált, így Szent István király a lázadó Koppány elleni csatájában az ő támogatását kérte. A győzelem után Márton az Árpád-ház, majd a magyar királyok patrónusa és Magyarország védőszentje lett.

Szent Márton sírja Tours-ban található.
Ha tehetitek egyetek ma libát, hisz Márton nap van! De mi is ez a Márton napi liba-mizéria?  Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a püspök falat.

Azonban a mai napon nem azt főzök, mert csak holnap kapom meg a házi hízott libát májjal együtt amiből vasárnap lesz nagy lakoma.
Reggelire lecsót csináltam, nem sokat csak 1 adagosat, vacsorára lebbencs tészta lesz füstölt szalonnán és húson pirítva, azaz lebbencs leves, másodiknak húsos-gombás pörkölt tésztával, tejfölösen, savanyúsággal. Sajtos sós rudat csinálok még mellé, juhtúróval.

Sajtos rúd recije már fenn van, itt csak annyi lesz a különbség, hogy nem túró van benne hanem juhtúró.

Lebbencs leves:
1-2 csík szalonnát apróra vágok, megpirítom, én itt raktam bele főtt sonkát is, amikor minden szép piros rádobtam lebbencs tésztát, azt is pirítottam, majd 1 kicsi fej hagyma felvágva, az is piruljon, aztán 1 kiskanál pirospaprika rá, víz felöntve, daraboltam még bele 1 pici fokhagymát, só bors, 1-1 kicsi pari és paprika, amit a végén majd kidobok, aztán 3 szem krumpli kockára vágva. Aztán lefed a fedővel és lassú tűzön főzni készre, végén zöldségzöldjét apróra vágni a tetejére. Ne hagyjátok ki mert kell bele.

Gombás-husos pörkölt tejföllel, szerintem nem kel hozzá komment, de ha valakit érdekelt leírom.

Még szőlőt kellene préselni, igazán nagy volt a termés a teraszon, csak az a baj hogy nagyon keservesen passzíroz a gép, és ragadok mindenütt, egyszóval pepecs munka, de nem akarom kárba veszni.
És még vasalnom is kellene, mert már lassan kifolyik a mosókonyhából a sok száraz ruha, miért van az hogy ennyire nem megy ez a vasalás. De úgy látom a mai napon ezt sem szabad, csak holnapra marad ez is.

A tegnapi napot kihagytam, főzni akkor is főztem, mégpedig zelleres krumpli krém levest zöldfűszerrel, meg káposztás tésztát, végre egy húsmentes nap, igaz a férjem hiányolta a húst, de most mondtam neki gondold hozzá légyszíves.

A zellerkrémleves ahogy készítem:
1 nagyobbacska zellert és 1 krumplit kockára vágtam, feltettem házi vegetával sóval főzni, közben 2 evőkanál zsíron megpirítottam 1 kicsi kockára vágott hagymát és 2 fakanál lisztet, felengedtem vízzel majd 3-4 kamál tejfölt kevertem még bele, felforrt, majd a kertből szedtem zöldfűszereket és azt raktam a tetejére, pici csili a végére, isteni finom lett.

Káposztás tészta ahogy én csinálom:
A piacon hála a jó istennek árulnak reszelt képosztát, ha veszek akkor 2 zsacskóval, aztán egy vajlingba belerakom, megsózom és hagyon állni, 1-2 óra múlva kicsavarom, majd forró zsírra teszem és kavargatom, hogy le ne égjen, de piruljon a káposzta, viszonylag időigényes de a végeredmény akkor jó amikor már szépen összeesik, borsozom, kicsi cukrot is teszek rá, majd főzök ki hozzá lebbencstésztát és összekeverve már tálalható is.
Jó étvágyat kívánok hozzá.


Nincsenek megjegyzések: