2021. november 28., vasárnap


 Az első gyertya: BÉKE


Advent első vasárnapján

felgyullad egy gyertya fénye.

Melegítse át szívedet,

legyen fénylő eredménye.


Kezdődik a csodavárás,

ahogy egykor Jézust várták:

szeretettel, bizalommal,

a tűz lángját körül állták.


A megváltó tiszta fényt hoz,

szeretetet, ami éltet.

Felemel a puszta földről,

Isten fiává fogad téged.


Szeretettel tárd ki lelked,

öleld át a nagyvilágot,

kívánd azt, hogy minden ember

itt a Földön, legyen áldott!


 ~ Aranyosi Ervin: Advent – első gyertya



Ma 2021. November 28.-a van vasárnap Advent első vasárnapja ma meggyújtjuk az első gyertyát.

A mai menünk húsleves pulykaszárnyból, és sajtos pulykacsíkok őzgerincformában sütve, hozzá zöldséges gombás rizs, hozzá házi savanyúság vagy befőtt.

A húslevesről nem hiszem hogy kellene írnom receptet hiszen már többször írtam róla. Ami érdekes, hogy swzerecsenydió reszelék is kerül bele. 



A pulykacombot a következőképpen csináltam, 

Kibéleltem baconnal a formát, felcsíkoztam a combot egy tálba, sóztam borsoztam, 2 tojást raktam bele, reszelt sajtot rá érzéssel, 3 evőkanál pankó mozsát, 2 evőkanál tejszínt, összekevertem, majd a formába, hosszába belerakosgattam, tetejére szintén bacon került, zutty be a sütőbe vele fóliát raktam rá, és úgy sült pirulásig. 



Tegnap azaz szombaton, a híres paradicsom levesem csináltam meg,, meg francia marha húsos fazekat bagettel, hát valami fenomenális volt.

Paradicsom leves ahogy én csinálom:

Kb 1 dl tarhonyát megpirítottam 2  evőkanál oliván, 1 kicsi apróra vágott hagymával és 1 reszelt fokhagymával, majd amikor már barnás a tarhonya, felöntöttem a házi bazsalikomos paradicsomlevemmel, cukorral, sóval ízesítettem, felfőztem, chili is ment hozzá, és lezártam alatta a gázt, lefedtem fedővel.



A francia húsos fazék ötlete a hal a tortán, Ördög Nóri főzésekor támadt, mivel volt itthon marha hús és mindig gond  hogy mi kerüljön belőle az asztalra, ezért ez kézenfekvő volt hogy megcsinálom.

Marhalábszárat daraboltam a pörköltnél nagyobb kockákra, 2 evőkanál olivát és 2 evőkanál vajat felforrósítottam, majd 2-3 részben átpörköltem a husikat, majd kiszedtem, került a lábasba a 3 lilahagyma jó nagyok apróra vágva, megpirítva 1-2 foki kísérete mellett, majd ezt is kivesszük, 2 evőkanál cukrot pirít, majd 2 evőkanál lisztet pirítottam felöntöttem 2 dl sörrel, majd vissza minden a lábasba, összekever, ízesít sóval, borssal, 1-1 kakukkfű és rozmaring ág, az utóbbiból elég 1 is, mert nagyon intenzív, babér 2-3 db, felönteni vízzel vagy a maradék sörrel hogy ellepje, fedő rá és be a sütőbe, kb 2,5 órára . Hát igazi ízorgia lett belőle amikor elkészült, ajánlom mindenkinek. Kb 60 dkg lisztből dagasztottam bagetteket, az volt hozzá, fulladásig ettük magunkat, jó volt utána 1 pohár sör.


A zöldséges gombás rizs:
Kifőztem 3-4 marék rizst, majd félretettem, a lábasba 2 evőkanál zsíron megpirítottam 1 kicsi hagymát apróra vágva, majd rá 1 srépa kockára vágva fél marék zöldborsó, és fél marék vargánya gomba, forgattam egy ideig, majd felöntöttem kevés cízzel fedő rá és puhulásig főzni majd a végén rá a rizs összekever borsoz.


Utána almás pite készült, tetején mandulaforgáccsal és sóskaramellel locsolva. 






Nincsenek megjegyzések: