2018. május 14., hétfő

Petrezselyem....

Tavaly a szép kertünk egyik zugába magas ágyással lepett meg a férjem, amit teleültettem mindenféle fűszernövénnyel, van itt snidling, borágó, kakukkfű, tárkony, majoranna, fodros petrezselyem, meg csak sima petrezselyem, koriander, (mindig elhullajtja a magját és újra kikel),  folyton érő eper, áfonya, lestyán, vetettem még bele kaprot, medvehagymát, meg rukkolát is, majd teszek fel róla képeket és azt hiszem majd visszatérek a fűszernövényekhez, mert izgalmas téma a, főzés nélkülözhetetlen eleme.
Szóval nagyon megnőtt mindkét petrezselyem, valamit kezdeni kellett vele ezért próbáltam valami felhasználási területet kitalálni rá és így sikeredett a 

Petrezselyemleves uborkával, pirított kenyér kockával

Hozzávalók: legalább 10 dkg petrezselyem megmosva, leszárítva, 5 dkg vaj, 1 kígyóuborka, só bors ízlés szerint, 2 dl tejszín (én grand cuccina növényi tejszínt használok), 1 friss új hagyma felaprítva,

Elkészítése: a vajat a hagymával megfonnyasztom, a petrezselymet és az uborkát késes aprítóban teszem, aprítom majd ráöntöm a hagymás vajra és dinsztelem egy darabig, sózom, borsozom, felfőzöm, majd felöntöm a tejszínnel, még utána ízesítem.
A levesbetéthez kockára vágom a kenyeret, bele teszem egy kisebb tepsibe, meglocsolom napraforgó olajjal (én hidegen sajtolt napraforgó olajat veszek mindig  Király Rolandtól, a www.csaladellato.hu oldalról, egyébként a lisztet is onnan veszem) de erről majd máskor írok, és a sütőbe teszem míg szép barnás színe lesz, díszítésként meg hagyok egy kevés petrezselymet a leves tetejére, finom friss üde leves sikeredik belőle.

Nagyon klassz ötletet kaptam az egyik főzős csoportból, hogy a petrezselyem és a paprika télen is megtalálható lehessen a hús és zöldséglevesekben ízesítésre. Zellerzöldjét és koriander zöldet, sőt lestyánt is szoktam bele rakni, nagyon ötletes ....Tádámmmm és íme így néz ki a drága.



Nincsenek megjegyzések: