2018. május 16., szerda

Uborka....

Már lehet a piacon kapni kovászolni való uborkát, igaz ez még mindig nem az igazi, mert valószínű, hogy fóliás, de a friss zöldségekre való éhségérzetünket csillapítva én már elkészítettem az első üveg kovászos ubimat, és majd jön sorba a vegyes savanyúság ilyenkor friss zöldségekből az is finom tartósító nélkül, és fermentált zöldségeket is rakok el, aminek a legfontosabb eleme, hogy nem tartalmaz semmilyen tartósítót.

Kovászos uborka, ahogy én készítem....

Hozzávalók: legalább 2,40 kg friss uborka, jól megmosva hosszába bevagdosva egy 5 literes üveghez, friss kapor az üveg aljára és tetejére 2-3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál parajdi só, mindezeket az üvegbe szépen mutatósan besorakoztatom, majd felforralok annyi tisztított vizet amivel feltudom önteni az üveget a tetejéig. Kistányér az üveg alá és a tetejére és várjuk hogy 2-3 nap múlva elkészül a friss ropogós uborka. Ezután kiszedem az üvegből eltávolítom a kaprot, leszűröm a lét és egy másik zárható dobozba a hűtőbe teszem amíg el nem fogy. Ez aztán biztosan gluténmentes!!!!!!!!!!!!!!!!

Tipp: az üveg alá mindig teszek egy széles kést, amikor öntöm rá a forró vizet nehogy elrepedjen az üveg.













Fermentált zöldségek:

Ezt szinte egész évben csinálom, mindig amikor kifogyóban van, hiszem egy 5 literes üveggel sokáig elvagyunk vele.

Ami a piacon idény szerint megtalálható zöldség, abból rakok az üvegbe soronként, cikkekre vágva káposzta, karfiol, brokkoli, hagyma, fokhagyma, retek, karalábé, sárgarépa, szoktam lila káposztával is de akkor az egészet megszínezi a káposzta.,majd fűszerezem mindig kedvem szerint, bors, mustármag kapor, torma, és 3 evőkanál parajdi só, majd forró vízzel leöntöm, ráteszek egy kistányért a tetejére és várok 3-4 napot, majd leszűröm és hűtőbe teszem a leszűrt levet ráöntve zárható fedelű edénybe.




Nincsenek megjegyzések: