2018. május 30., szerda

Hétvége...Karfiol és brokkoli leves húsgombóccal, ahogy én készítem

Nálunk a hétvége sütéssel főzéssel telik, no meg a kenyérsütéssel, mert mindig megpróbálok a következő hétre is főzni, hogy esténként kevesebbet kelljen a konyhába tevékenykedni.
Múlt szombaton karfiol és brokkoli levest készítettem tejfölösen húsgombóccal, meg túrós batyut készítettem, vacsorára pedig grilleztem tarját fűszeresen kovászos uborkával. Mondanom sem kell hogy már beérett a múlt héten elrakott kovászos uborkám is, ebben a melegben gyorsan meglesz.

Karfiol és brokkoli leves húsgombóccal, ahogy én készítem

Fél karfiolt és fél brokkolit apró rózsákra szedem, megmosom és felteszem párolódni sós vízben. Egy kis lábasban 1 evőkanál házi zsíron megdinsztelek 1 kisebb apróra vágott vöröshagymát majd rá teszek 2 kanál lisztet és azzal is pirítom, amíg zsemleszínű nem lesz, majd felöntöm vízzel teszek bele pirospaprikát és 1 doboz tejfölt, simára keverem, majd ráöntöm a fazékban megpárolódott zöldségekre. A karfiol párolásához fűszerként majoránnát, kicsi köményt tettem a vízbe.
Ezután a fűszerezett húsgombócokat belefőztem, ami a következő képpen készül.

Körülbelül 20-30 dkg combot vagy tarját de akár lehet csirkemell is ledarálok, belereszelek 1 kicsi vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát, só bors, kis csokor zöldség zöldje apróra vágva, 1-2  tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa vagy egy áztatott zsemle vagy kenyér. Mindezt összedolgozom, diónyi golyókat készítek belőle és belefőzőm a levesbe, mikor feljönnek a leves tetejére akkor lesz kész, a végén a levesbe is szórok egy kevés apróra vágott petrezselymet, és ha szükséges még utólag ízesítem sóval borssal.
A túrós batyu receptje megtalálható a kelt tészták alatt.



Nincsenek megjegyzések: