2018. május 30., szerda

Kelttészták, Mákos, diós, kakaós, túrós, kalács,Túrós pogácsa, Kakaós csiga túróval- nagy kedvenc

Mákos, diós, kakaós, túrós, kalács


Ez az a sütemény, amit fejből készítek és az a következő.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva, 5 dkg vaj, só, 5 dkg cukor, 1 tojás+ 1 tojás a kalács lekenéséhez. 
Rugalmas de nem kemény tésztát gyúrok ha szükséges még egy kis langyos tejjel javítom az állagát, kidagasztom, lehet géppel is, ki hogy bírja, majd hagyom kelesztőtálba megkelni. Kelés után 2 cipóra osztom, kinyújtom a tésztát, lekenem olvasztott vajjal, majd megtöltöm töltelékkel, feltekerem rúdba, úgy hogy a tekerés vége a kalács aljára kerüljön és berakom a tepsibe, megszurkálom a tetejét, majd lekenem az 1 elhabart tojással, hagyom még egyszer kelni, majd mehet a sütőbe sülni. Pirosra sütöm, majd kivéve a sütőből cukros vízzel lekenem és letakarom egy konyharuhával amíg ki nem hűl.Szép fénye lesz neki tőle.


Túrós pogácsa
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg vaj, 1 teáskanál só, ízlés szerint reszelt sajt, de ez elhagyható, 1 dl tej vagy aludttej, vagy tejfölben  felfuttatok 1 dkg élesztőt és azzal állítom össze a tésztát, majd pihentetem letakarva kb. 1 órát, amíg meg kel a tészta, aztán kinyújtom 2 cm magasra, kiszaggatom pogácsaszaggatóval, mindegyiket megpörgetem a kés lapjával, hogy csinosak legyenek és magasak, lekenem tojással, megszórom sajttal vagy egyéb magocskákkal.Pirosra sütöm.




Kakaós csiga túróval- nagy kedvenc

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg sima liszt,fél dl tej, 5 evőkanál olaj, 10 dkg porcukor, csipet só, fél csomag sütőpor,

Töltelék: 
3 evőkanál olvasztott vaj, a tészta kenéséhez a töltelék alá, 4 evőkanál cukor vagy édesítő, 2 evőkanál jó minőségű kakaó,

Előkészítése: 
Kézi mixerrel a túrót porcukrot kikeverem, fokozatosan adom hozzá a tejet és az olajat. Ezután kézzel hozzádolgozom a szárazanyagokat, összegyúrom, pihentetem egy kicsit, majd lisztezett deszkán kinyújtom kb. 1 cm-esre, lekenem az olvasztott vajjal, megszórom a cukros kakaóval, feltekerem, 2 ujjnyi vastagra felvagdalom, majd lefektetve tepsibe teszem, ha marad vajam akkor azt még rákenegetem a fektetett csigákra, pihentetem egy 15 percet, majd a 180 fokos sütőbe pirosra sütöm.





Túrós batyu


Ennek a tésztája is ugyan az mint a kalács tésztája, csak a végén nem osztom cipóra hanem a nagy cipót nyújtom ki aztán felvágom kockákra, majd mindegyik közepébe mazsolás túrót vagy aki szereti kapros túrót teszek egy evőkanálnyit, majd 2-2 végét a tésztának összecsípem, tojássárgával lekenem 
Pirosra sütöm, majd kivéve a sütőből cukros vízzel lekenem és letakarom egy konyharuhával amíg ki nem hűl.
Túrós töltelék: fél kg házi túró 1 tojás, ízlés szerint pár kanál cukor, mazsola aki szereti, reszelt citrom héja, pici só, vaníliás cukor.
Kapros töltelék: 2 csokor kapor megmosva és apróra vágva, fél kg házi túró, 1 tojás, pici só, 








Nincsenek megjegyzések: